Philip Hendrickx, Oxypoint

De Tijd kopt met “Megadeal voor Antwerpse scale-up in zuurstoftherapie”.

Philip Hendrickx, founder en bestuurder, stond De Tijd te woord over de eerste stapjes in de Europese expansie van Oxypoint.

 

Expansie naar Europa

De Antwerpse scale-up Oxypoint, een spin-off van UAntwerpen, specialiseert zich sinds 2011 in zuurstoftherapie in ziekenhuizen. Patiënten waren al geholpen om irritaties in de neus te voorkomen met de O2COMFORT-technologie die enkel zuurstof toedient bij het inademen. Door de zuurstof niet constante toe te voeren krijgen patiënten minder last van uitdroging, bloeding en korsten.

Hiermee was Oxypoint al sinds 2011 actief op de Belgische markt. Dankzij een overeenkomst met de Duitse producent van medische gassen, Linde, kreeg Oxypoint toegang tot de Europese markt.

Hendrickx verwacht een stijging in het aantal ziekenhuizen die ze nu kunnen bereiken. “We hebben het product getest in Duitsland, Frankrijk, UK, Nederland, Zweden en Zwitserland. We verwachten nog landen aan dit lijstje toe te voegen,” brengt Hendrickx.

CE-label voor digitale technologie

Bovendien scoorde de scale-up een CE-label met hun digitale oplossing, O2MATE.

De technologie waarmee ze al in 2018 al 3,8 miljoen euro kapitaal ophaalden, staat in de startblokken om klinisch getest te worden, al dan niet in Europa.

 

“Als we onze toestellen in een ziekenhuis implementeren, dan bouwen we een hechte band op met alle betrokken stakeholders in het ziekenhuis: verpleging, management, technische dienst…
Uit die feedback blijkt dat a.d.v. ademfrequentie er veel te voorspellen valt over de gezondheidstoestand van een patiënt.

 

Vandaag worden metingen gedaan aan de hand van enkele referentiepunten, zo’n drietal op een dag. Dat breng natuurlijk weinig data met zich mee.

De O2MATE mét corresponderend dataplatform meten belangrijke parameters (lichaamstemperatuur, het hartritme, de bloeddruk, de zuurstofsaturatie en het bewustzijn) en schrijven die data weg in het elektronisch patiëntendossier.
 

Voordelen?

  • tijdbesparing voor het verplegend personeel
  • een continue datastroom over een langere periode
  • laag besmettingsrisico voor de zorgverleners
  • overzichtelijke weergave voor dokters

 

Volg hier de ontwikkelingen van de O2MATE.

 

Back to overview